Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 22:25 - Можеш ли да живееш на село и да си щастлив?
Автор: strao Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11103 Коментари: 13 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Да виждаш света през телевизията на Булсат, да гледаш концертите на, който няма да отидеш,и местата, който няма да посетиш, защото нямаш пари и да си щастлив?

Да ползваш супер бавен и скъп Интернет и да си щастлив?

Да живееш в място наречено "скука" и да си щастлив?

 -"Да"- отговори братовчет ми на мислено зададените от мен въпроси. Бях в шок. Немислех, че в свят на Сателитна телевизия и Интернет някои доброволно ще остане на село и ще се чувства щастлив. 

 На село денят ти започва с кози, с овце... със стока. Продължава със чистене, метене на обора и двора... Привечер отново ...стока. На другият ден същото. На по-другия ден същото.И между другото садене, плевене, копаене, косене...

Две неща са ти гарантирани - мазоли по ръцете и абсолютно , тотално затъпяване.

Включваш NG, гледаш какво правят хората по света и гледаш какво правиш ти. Спукваш се от яд. Как можеш да си щастлив на село? 

 -Разбери - продължава братовчет ми - на мен пари неми трябват. За какво са ми? Имам къде да живея. Изкарвам за да издържам семейството си. Децата са около мен. Внука и той расте. За какво са ми пари? 

 –Разбери - Аз съм щастлив човек. Отивам сутрин с каруцата на фермата, вдишвам с гърди чистия въздух, радвам се на слънцето. Поглеждам дръвчетата, който съм насадил, оглеждам това,което съм построил с тия две ръце и се захващам за работа. На обед хапваме, пием по една ракия. Вечер се прибера хапваме и пием по едно домашно вино. Ама ти яж, това е домашно пиле, не бройлер и дай да ти налея още вино. И то е домашно, от него глава не боли. А питката я е правила снахата, златни ръце има.

Гледах го как се смее.

 Дали неговореше така, защото беше доста вино изпил? Та аз го познавам. Знам как го е смачкал живота.И точно този човек, който няма зъби в устата, защото неможе да си позволи да отиде на зъболекар нарича себе си щастлив?

 И си спомних за едно предаване на Мартин Карбовски,"Другата България". В него потомък на рода Оретенови ( виден революционерски род) плюеше и хулеше България бидеики емигрант в Италия. 

Ето, двама човека. Единия казва за себе си, че е щастлив, а другият е преизпълнен с омраза.

И пак да Ви питам - Можеш ли да живееш на село и да си щастлив?
 


Тагове:   щастлив,   Можеш,


Гласувай:
10



1. wonder - Аз мога! :)))
19.03.2010 22:51
Напълно щастливо! И в хармония с Природата и себе си.
Без телевизия, вестници и пвц /поливинилхлорд/.
С любимите хора и градина с цветя. С река или море.

/да се има предвид, че съм н-то поколение столичанин, което обаче не значи, че не съм попила от чара на китните селца, потопени в девственост и красота/
цитирай
2. strao - marcela - Братовчет ми е на 50-год.
19.03.2010 23:07
Много е видял. И хубаво и лошо. И от мъдроста на тези 50-год. казва, че е щастлив. Но ако попитам децата му дали са щастливи?
Вероятно - не ?
цитирай
3. strao - wonder - Как успяваш да се справиш с вируса "София"?
19.03.2010 23:13
Почти 20-год. живея в София и след 2-3 дни прекарани на тихо и спокойно място ставам нервен. Липсва ми стресът. Навярно е някакъв вид зависимост?
цитирай
4. amenda - Имам прекрасни спомени от селото.
19.03.2010 23:18
Еее, няма нищо общо вече селото с домашното производство, но, чистотата на природата, одухотвореността и хармонията които можеш да изпиташ там са нещо много ценно. Бих заживяла там след 10-на години, в къща с дворче, цветя, някое плодно дръвче и корен зеленчук, без животни обаче... Убедена съм, че човек може да бъде безкрайно щастлив там, не нета и телевизията са направили човека такъв все пак, нали? ПОздрав :-)
цитирай
5. strao - amenda - и аз мисля, че "...човек може да бъде безкрайно щастлив там..."
19.03.2010 23:38
Но Големият Град ти дава възможост да реализираш мечтите ти. Защото, разбираш, че сам неможеш. Трябват ти съидейници, съратници. Хора до който да се допиташ. И в същото време раодстта от това да виждаш как посаденото от теб покълва, расте и дава плодове е несравнима.

Идеалният вариант е да пътуваш,според мен. Но с тези наши пътища...
цитирай
6. amenda - Именно, идеалния!
20.03.2010 00:53
Разбира се ,че големият град е за хора с големи амбиции и мечти- там израстваш в тях, така да се каже. Докато в едно село би се обърнал към себе си, вътрешния си мир, и природата... Ако обърна внимание написах след 10 години, на една възраст след 45 -50 например ако имаш доходи и не ти се налага да работиш, би било прекрасно да можеш да намериш хармонията там. Аз така си мисля и го вярвам :-)
цитирай
7. strao - blogniia - „ Човек може да бъде щастлив където и да се намира, защото щастието е състояние на духа“
22.03.2010 21:45
Така е казал един мъдър човек и така мисля и аз.

И живеейки на село също бих могъл да бъда щастлив. Но какво ще ми липсва?

Ще ми липсват наситените разговори. Когато бях студент в София живеех на общежитие.
Винаги можех да отида при някой колега за да ми обясни нещо, което неразбирах. Ако той незнае ще попита някой негов познат или ще ме ориентира къде да попитам. Спорили сме до сутринта върху някой от идейте на Шилер. И когато някой попадне на интересна книга тя бива прочетана от всички. Интелектуалната среда те стимулира да се развиваш, да докажеш в собствените си очи, че можеш да достигнеш дълбочината в конкретната област колкото твоят колега и опонент. И винаги ще намериш някой който да ти обясни „Държавата“ на Платон с 5 изречения.

Ако мога да избирам между къща с голям двор и да живея скромно, но сред интересни хора ще избера второто.

За това съм и тук в блог.бг. Тук има толкова много интересни хора с интересни идей, че неми стига времето за всичките.

Ако можеш да избираш какво би избрала?
цитирай
8. анонимен - Moje6 li da jivee6 na selo i da si 6astliv
03.08.2010 03:27
Da, az jivea v Amerika i 6te se pribiram daje izkam da imam ku6ta i okolo men da e 4oveka s kogota sam ve4e po4ti polovin vek, nie sme se rodili goli i goli 6te si otidem ot tozi svjt, pone da sme 6asrlivi...
цитирай
9. анонимен - на село
03.08.2010 06:21
да , но внимавайте, проучете колко цигани живеят в селото. Най - добре ще да е някъде високо в планината- там няма, защото живота не е много лесен.
цитирай
10. анонимен - На село си е най-добре...
03.08.2010 06:33
Според коментарите, които прочетох. Съжалявам Ви... Всичките! Разбира се, ясно ми е, че големите градове са ви превърнали, в това което сте... преуспяващи, могъщи и лицемерни. Увлечени в собствените си светове, кръстосващи градските улици, наслаждаваики се на въздуха и олющените фасади. Роботи. Разбирам и това, че сте забравили какво е пролетта на село, като цъфнат кокичетата, после люляци, лалета и т.н. Жал ми е, че хората страдат заради "амбициите" си. Имам приятели, които приемат ходенето на село, като нещо досадно, което им пречи да прекарат съботата пред телевизора или на компа. Днес видях, че и тук не са малко... вгорчихте ми кафето от тея коментари бе хора... Желая Ви, Щастлив вторник!! ;]
цитирай
11. анонимен - правопис
03.08.2010 06:50
Автора е пълен с правописни грешки!То бива бива ама...Иначе теми отваря.В наши дни всеки сульо и пульо сайтове си отваря,блогове поддържа...Къде ще му излезе края...
цитирай
12. анонимен - Стига дееее
03.08.2010 08:18
Това е доста преувеличено. Не всеки, който живее на село започва деня си с животни, чистене на обора и други подобни. Аз го започвам с кафе, на прекрасния, изпълнен с цветя и цветове двор, после отивам на басейн /на село!!! - има 3 басейна с ресторант и хотел/ , след обяд се разхождаме и разговаряме с приятели, вечер - има уникални комплекси за селски туризъм в близост до нас, така че МНОГО ВИ Е ГРЕШНА ПРЕДСТАВАТА ЗА ЖИВОТА НА СЕЛО...... Така наречените "граждани - в село раждани" не виждат по далеч от носа си....ТАКА ЧЕ НЕ НИ СЪЖАЛЯВАЙТЕ НАС СЕЛЯНИТЕ, ЖИВЕЕМ ПО ДОБРЕ ОТ ВАС.... "гражданите".
цитирай
13. анонимен - Оптимум
03.08.2010 09:11
Един вариант е да съчетаеш предимствата и да отстраниш недостатъците на двата начина на живот, като живееш на село, близо до града и работиш в града или ако имаш къща за почивка на село близо до града.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strao
Категория: Лични дневници
Прочетен: 260942
Постинги: 58
Коментари: 349
Гласове: 697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930